چنانچه در مورد طرح شهاب سوالی دارید
چنانچه در مورد طرح شهاب سوالی دارید
طرح شهاب ، طرحی است که به منظور جایگزینی با آزمون های ورودی مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان ارائه گردیده و هم اکنون در بسیاری از مدارس کشور اجرا می شود. مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان از جمله مدارس با کیفیت بالای آموزشی محسوب می شوند که در پایه های مختلف از جمله متوسطه اول و متوسطه دوم پذیرش دانشجو دارند. در سال های گذشته، علاقه مندان به تحصیل در این مدارس باید در آزمون ورودی شرکت نموده و کسانی که نمره بالاتری به دست می آوردند، امکان ثبت نام را پیدا می کردند؛ اما در ادامه، این آزمون برای مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی ورودی دوره اول متوسطه کنار گذاشته شد و ثبت نام طرح شهاب جایگزین آن گردید. به این ترتیب، به جای این که میزان مهارت و استعداد دانش آموزان تنها در یک مرحله سنجیده شود، این موضوع در طول تحصیل آن ها در سال های قبل بررسی می گردد. کسانی که مهارت ها و استعدادهای لازم را داشته باشند، موفق به کسب امتیازات شهاب خواهند شد.
برای مثال، دانش آموزانی که قصد ورود به مدارس نمونه دولتی یا تیزهوشان در دوره اول متوسط یعنی ورودی ششم به هفتم را دارند، باید امتیازات لازم را در طول سال های تحصیلی قبل یعنی چهارم، پنجم و ششم ابتدایی کسب کرده باشند. مسئول بررسی مهارت های این دانش آموزان هم معلم آن ها در پایه های قبلی خواهد بود. به این ترتیب که باید با ورود به سایت طرح شهاب ، نسبت به ثبت امتیازات آن ها اقدام کند. در نتیجه، آن دسته از داوطلبانی که در طول سال های قبل از امتیازات بالاتری برخوردار شوند، شانس بیش تری برای حضوری در مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان خواهند داشت. البته باید دقت داشته باشید که امتیازات شهاب تنها مربوط به مسائل آموزشی نبوده و مهارت و استعداد دانش آموزان را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله توضیحات کاملی در مورد این طرح، سایت آن و نحوه تکمیل فرم طرح شهاب ارائه خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.
همان گونه که اشاره کردیم، این طرح را می توان جایگزینی برای آزمون های ورودی مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان دانست. در واقع، به جای این که دانش آموزان تنها در یک مرحله که همان آزمون است برای تحصیل در این مدارس با یکدیگر رقابت کنند، به صورت تدریجی این کار را انجام می دهند. طرح شهاب که مخفف «شناسایی و هدایت استعدادهای برتر» می باشد، دنبال این است که استعداد و مهارت های دانش آموزان را در جنبه های مختلف مورد ارزیابی قرار داده و دانش آموزانی را که دارای استعداد برتر هستند، جهت تحصیل در مدارس نمونه و تیزهوشان معرفی کند. این کار یعنی شناسایی مهارت ها و استعداد دانش آموزان هم بر عهده معلمان آن ها قرار گرفته است. با توجه به این که معلم از ابتدا تا انتهای سال با دانش آموزان سروکار دارد، می تواند به خوبی استعداد آن ها را شناسایی کند. در نتیجه، ثبت نام طرح شهاب را برای هر یک از دانش آموزان انجام داده و امتیازات لازم را وارد نماید.
این موضوع تنها برای یک پایه تحصیلی هم نبوده و لازم است استعداد دانش آموزان مقطع ابتدایی در چند پایه به خصوص چهارم، پنجم و ششم مورد ارزیابی قرار گیرد. در صورت اجرای صحیح این طرح در مدارس، پس از این که تحصیل دانش آموزان در مقطع ابتدایی به پایان برسد، هر یک از آن ها دارای یک امتیاز در سایت طرح شهاب خواهند بود. برای ورود به مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی، این امتیاز دانش آموزان متقاضی با هم مقایسه شده و کسانی که از امتیاز بالاتری برخوردار باشند، در اولویت پذیرش قرار می گیرند. این طرح کمک می کند تا همه دانش آموزان در شرایطی یکسان و به دور از استرس، فرصت نمایش مهارت ها و استعدادهای خود را داشته باشند و در نتیجه شرایط لازم برای پذیرش در مدارس برتر را برای خود فراهم کنند. با توجه به این که تکمیل فرم طرح شهاب توسط معلمان به تدریج و طی دوره ای طولانی انجام می گیرد، نتایج استعدادسنجی آن دقیق تر از آزمون خواهد بود.
اکنون که اطلاعات لازم را در مورد طرح جدید شهاب به دست آورده اید، لازم است با سامانه در نظر گرفته شده جهت این امر هم آشنا بوده و بتوانید از آن استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که ورود به این سامانه و ثبت امتیازات طرح شهاب توسط معلمان انجام گرفته و دانش آموزان نیازی به انجام این کار نخواهند داشت. در واقع، مدارسی که طرح شهاب را اجرا می کنند، از معلمان خود درخواست تکمیل این طرح را برای همه دانش آموزان خواهند داشت. از این رو، معلم ها باید با روش ورود به این سامانه و ثبت امتیازات دانش آموزان از طریق آن آگاه باشند. به همین خاطر، در این بخش نحوه ورود به سایت مربوط را برای تان توضیح می دهیم. در ادامه هم به روش ثبت نام طرح شهاب خواهیم پرداخت تا به سادگی بتوانید وارد این سامانه شده و پس از ثبت نام دانش آموزان، امتیازات آن ها را بر اساس استعدادها و مهارت هایشان وارد کنید.
توجه داشته باشید که سایت در نظر گرفته شده برای این طرح همان سامانه همگام است. پس معلمان جهت ورود به سایت طرح شهاب ، باید وارد سامانه همگام شوند. به هر حال، جهت این امر باید اقداماتی را به صورت گام به گام پشت سر بگذارید که در این قسمت به آن ها پرداخته ایم. این اقدامات مورد نیاز جهت ورود به سامانه مذکور به شرح ذیل می باشند:
با طی کردن این مراحل، می توانید به حساب کاربری خود در سایت همگام وارد شده و اقدامات لازم را جهت ثبت نام و امتیازدهی دانش آموزان انجام دهید. در ادامه، روش ثبت نام شهاب از این طریق را هم برای تان آورده ایم تا از این نظر هم با مشکلی رو به رو نشوید. چنانچه از قبل در این سامانه حساب کاربری داشته و رمز ورود خود را فراموش کردهاید میتوانید از لینک فراموشی رمز همگام استفاده کرده و رمز خود را بازیابی کنید.
در بخش قبل نحوه ورود به سایت طرح شهاب را بیان کردیم تا به راحتی امکان ورود به این سامانه را داشته باشید. پس از ورود به این سایت، نوبت به ثبت نمرات و امتیازات دانش آموزان می رسد که باید توسط معلم های آن ها انجام گیرد؛ اما برای این کار، لازم است ابتدا مدیر مدرسه ثبت نام معلم ها را به عنوان مجریان این طرح در سامانه انجام داده و مجوزهای لازم را برای ارزیابی در اختیارشان قرار دهد. پس از این که مدیر مدرسه اسامی معلم ها و دانش آموازن شان را ثبت و ذخیره می کند، سامانه برای هر کدام یک اطلاعات کاربری صادر خواهد کرد. به این ترتیب، معلمان با استفاده از این اطلاعات کاربری می توانند به سایت مذکور وارد شده و نسبت به تکمیل فرم طرح شهاب برای دانش آموزان اقدام نمایند. در این بخش، نحوه ثبت نام معلم ها توسط مدیر را بیان کرده و به روش ثبت امتیازات دانش آموزان توسط آن ها خواهیم پرداخت.
جهت ثبت نام در این سامانه هم لازم است مراحلی را به صورت پیوسته و گام به گام طی کنید. این مراحل مورد نیاز به منظور نام نویسی در سامانه شهاب و ثبت امتیازات دانش آموزان، شامل موارد زیر می شوند:
همان طور که مشاهده کردید، با پشت سر گذاشتن این مراحل مدیر می تواند معلم ها را در سایت طرح شهاب ثبت نام نموده تا این افراد امکان تحلیل استعداد و مهارت های دانش آموزان را پیدا کنند؛ این گونه هر معلم می تواند با توجه به تلاش و استعداد دانش آموزان خود، در این سامانه به آن ها امتیاز دهد.
نکته مهم دیکر در مورد این طرح که به خصوص برای معلم های به عنوان مجری حائز اهمیت است، نحوه تکمیل فرم طرح شهاب می باشد. در واقع، این افراد باید شناخت کاملی از این فرم داشته و با دقت به آن پاسخ دهند؛ زیرا هر گونه بی دقتی در انجام این کار می تواند به از بین رفتن حقوق دانش آموزان منجر شود. در این رابطه باید بگوییم که تکمیل فرم شهاب بسیار ساده است. فرم مذکور شامل هشت دسته استعداد و مهارت اعم از استعداد کلامی، استعداد ریاضی، استعداد هنری، استعداد فضایی، استعداد حرکتی ـ ورزشی، استعداد اجتماعی، استعداد فرهنگ دینی و استعداد علوم تجربی می شود. هر کدام از این استعدادهای طرح شهاب هم دارای ۱۰ سوال می باشند که معلم باید با توجه به میزان مهارت دانش آموزان به آن ها پاسخ دهد. البته پاسخ سوالات چهار گزینه ای بوده و معلم تنها می تواند از چهار عدد ۱، ۲، ۳ و ۴ برای پاسخ استفاده کند که هر کدام مفهوم خاصی دارند.
در صورتی که معلم عدد ۱ را انتخاب کند، یعنی دانش آموزان به هیچ عنوان استعداد یا مهارت مورد نظر را ندارد. در صورتی که معلم عدد ۴ را انتخاب کند، یعنی دانش آموز کاملا از این مهارت برخوردار است. عدد ۲ هم نشان دهنده برخورداری دانش آموز از این مهارت به مقداری کمی است. در نهایت، عدد ۳ هم در هنگام ثبت نام طرح شهاب نشان می دهد که دانش آموز تا حد زیادی از این مهارت برخوردار است؛ با این حال مهارتش کامل نیست. تمام سوالات مربوط به مهارت ها و استعدادهای هشت گانه دارای چهار گزینه هستند که معلم باید با توجه به شرایط دانش آموز، به آن ها پاسخ دهد. پس از این که به تمام این سوالات پاسخ دادید، باید جمع امتیازات دانش آموز در هر یک از استعدادها و میانگین نمره آن را هم رو به روی آن در جدولی که پایین صفحه قرار گرفته است، قرار دهید. به این ترتیب، ثبت امتیازات دانش آموزان در سایت طرح شهاب به پایان می رسد.
برای ثبت امتیازات شهاب دانش آموزان در سامانه مربوطه، یک بازه زمانی مشخص تعیین می شود و معلم ها باید در همین مهلت زمانی، اقدامات لازم جهت ثبت نمرات را انجام دهند. این بازه زمانی از طریق آموزش و پرورش به مدارس اطلاع رسانی می شود تا معلم ها بتوانند در موعد مقرر نسبت به تکمیل فرم طرح شهاب اقدام کنند. برای مثال، مهلت ثبت این طرح در سال ۱۴۰۱ از ۱۰ اردیبهشت ماه آغاز شده و تا پایان تیر ماه 1401 ادامه داشت؛ از این رو معلمان در حدود سه ماه برای تکمیل این فرم ها و ثبت امتیازات دانش آموزان خود در سامانه مربوطه فرصت داشتند. معمولا این مهلت زمانی برای سال های مختلف به همین صورت است تا معلمان در انتهای سال تحصیلی و با بررسی کامل شرایط و رفتار دانش آموزان، امکان ثبت دقیق طرح شهاب را برای آن ها داشته باشند. هم چنین، بازه ثبت نمرات معمولا طولانی است تا معلمان فرصت کافی برای انجام این کار را هم داشته باشند.
همان طور که از ابتدای مطلب توضیح دادیم، این طرح به منظور جایگزینی با آزمون های ورودی مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان ارائه شده است. با توجه به این که آزمون این مدارس برای ورودی دوره اول متوسطه برداشته شده، در حال حاضر ثبت نام طرح شهاب برای متقاضیان ورود به این دوره انجام می گیرد. البته این طرح تنها برای مقطع ششم ابتدایی اجرا نمی شود؛ بلکه در پایه های چهارم، پنجم و ششم به دانش آموزان امتیاز داده می شود تا امتیاز نهایی آن ها از مجموع این موارد به دست آید. یعنی از سه سال قبل از ورود به دوره اول متوسطه، امتیازات دانش آموزان در سامانه شهاب ثبت می شود. به هر حال، در پاسخ به این سوال که ثبت نمرات در سایت طرح شهاب مختص چه پایه های تحصیلی است، باید بگوییم: در حال حاضر این طرح برای پایه های چهارم، پنجم و ششم انجام می گیرد؛ اما در صورت موفقیت آمیز بودن، امکان استفاده از آن برای پایه های بالاتر هم وجود دارد.
از آن جایی که شهاب یک طرح جدید محسوب می شود و بسیاری از مدارس به تازگی اجرای آن را آغاز کرده اند، بسیاری از معلم ها و دانش آموزان شناخت زیادی از فرم مربوط به آن ندارند. بررسی این فرم و سوالات آن در هر یک از استعدادهای هشت گانه به خصوص برای معلمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ زیرا باید به صورت دقیق نسبت به تکمیل فرم طرح شهاب برای هر دانش آموز اقدام کنند. به همین خاطر، در این بخش یک نمونه فرم این طرح را برای تان آورده ایم تا با استعدادهای هشت گانه در نظر گرفته شده در آن بیش تر آشنا شوید. بررسی این نمونه فرم به معلمان کمک می کند تا هر چه بهتر و سریع تر امکان پاسخ گویی را داشته باشند. هم چنین، تحلیل فرم طرح شهاب به دانش آموزان کمک می کند تا بتوانند با تلاش و تمرین بیش تر، استعدادهای خود را در زمینه های مورد نظر پرورش داده و نمره بهتری دریافت نمایند.
با توجه به حذف آزمون ورودی مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان در دوره اول متوسطه، ثبت نام طرح شهاب به این مدارس کمک می کند تا دانش آموزانی که دارای استعداد و مهارت های برتر هستند را شناسایی کرده و جهت تحصیل انتخاب نمایند. شهاب که مخفف «شناسایی و هدایت استعدادهای برتر» می باشد، طرحی است که به منظور ارزیابی تدریجی استعداد دانش آموزان ارائه شده و هم اکنون در تعداد زیادی از مدارس اجرا می شود. بر این اساس، معلمان باید در موعد مقرر به سایت طرح شهاب مراجعه کرده و با توجه به مهارت ها و شرایط دانش آموزان، به استعدادهای هشت گانه آن ها امتیاز دهند. هر چه دانش آموز امتیاز بیش تری در این طرح کسب کند، شانسش برای پذیرش در مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان بیش تر خواهد شد. در این جا نحوه ثبت نام و تکمیل فرم طرح شهاب را به صورت کامل توضیح دادیم. هم چنین یک نمونه فرم این طرح را برای تان آوردیم تا شناخت مناسبی از آن کسب کنید.
چنانچه در مورد طرح شهاب سوالی دارید
چنانچه در مورد طرح شهاب سوالی دارید